четвер, 19 травня 2022 р.

Святкуємо день вишиванки
 
Сьогодні нам хочеться розповісти про один із символів української вишивки - Алатир. Він дуже гарний і візуально і символічно. Мабуть не просто так ми обрали саме цей символ для нашого логотипу. Або він обрав нас


Здавна, саме восьмикутна зірка, звана нашими пращурами - Алатир, була головним символом різдвяно-колядницьких містерій в Україні. Зірка-Алатир являє собою український колорік у вигляді восьми головних циклів: Коляда, Масляна, Великдень, Трійця, Купала, Спасівка, Рожаниці, Діди. Він же, восьмикутник, є характерним і для української народної орнаментики.
Споконвіку, наші Пращури використовували восьмикутну зірку як універсальний оберіг у своєму побуті. У кожній хаті на Святвечір стояв Алатир - він беріг мешканців і відганяв лихо від оселі.
Алатир - символ Коляди. Сотворена народними умільцями, восьмикутна зірка ставала справжнім витвором мистецтва й радістю для людей. У різдвяному вертепі нести її доручали "звіздарю" - саме він тримав колядницьку сонцесяйну Зірку-Алатир, обходячи оселі та провіщаючи господарям злагоду і добробут.
Алатир за формою являє собою октаграму - проекцію ромба на квадрат, та їх взаємне пересікання. Ідеологічно, це символ Бога-Творця, символ Порядку і Світобудови. Він зв'язує усі сторони світу і позначає абсолютний баланс, гармонію і рівновагу, здійснюючи потужну цілющу дію.
Загалом, цей символ зустрічається у кожному напрямку народного мистецтва - в українських писанках, українській вишивці, народному різьбленні, витинанці тощо.




Немає коментарів:

Дописати коментар