5 клас

Тема. Як вирішувати практичні завдання в побуті. Бутерброди. Класифікація та види бутербродів. Приготування і подача відкритих бутербродів.


Вам сьогодні, любі діти,
Хочу щиро побажати
Всі знання із апетитом
На уроці поглинати.
А щоб ці знання і вміння
Вам не стали тягарем,
Побажаю всім терпіння
І урок наш розпочнем!


– Рано-вранці хто піднявся?
– А хто зранку посміхався?
– Не хотів хто прокидатися?
– А зарядку хто робив?
– Свої руки хто не мив?
– Хто здоровим хоче стати?
– Хто ще дуже хоче спати?
– А знання хто хоче мати?

Що ми знаємо про бутерброди?

Бутерброд (від нім. butter – масло і brot – хліб) являє собою скибочку хліба або булки, на який покладені додаткові харчові продукти.




  • Сендвіч – холодний бутерброд.
  • Використовують два кусочки хліба и будь-який продукт між ними.
  • Кількість шарів бутерброда залежить від його виду і призначення.
  • Гамбургер – булка в середині знаходяться гарячі продукти з приправами і спеціями.
  • Піта – гарячий бутерброд – національна паляниця, в середині якої продукти.

Канапе – це мініатюрний закусочний бутерброд (може бути гарячим і холодним, відкритим – простим і складним).

Тартинки – це прісні корзинки наповнені гарячою або холодною начинкою.








• Для обробки продуктів та приготування страв слід користуватися ножами з нержавіючої сталі.
• Лезо ножа має бути гострим, не пощербленим, а ручка без тріщин.
• Працюючи ножем. Слід стежити за поставою й бути уважним.
• При нарізанні продуктів ніж тримати за ручку правою рукою, лівою тримати продукт, пальці мають бути підігнуті так. Щоб лезо ножа було якомога далі.
• Нарізувати хліб, гастрономічні вироби, овочі слід на спеціальних обробних дошках.
• Після закінчення роботи ніж помити і витерти, тримаючи його за ручку.
• Передавати ніж ручкою вперед.
• Ножі зберігати в чохлах, підставках, у спеціально відведеному місці.

  • Стисніть лезо великим і підігнутим вказівним пальцем як на малюнку. Великий палець лежить збоку, вздовж ручки ножа, а вказівний ніби охоплює рукоять зверху.
  • Трьома пальцями, що залишилися, обхопіть рукоять ножа.
  • Не стискайте лезо і ручку дуже сильно, інакше ви не зможете використовувати ніж довго. Тримайте його не розслаблено, але досить міцно – упевнено.
  • Таке захоплення правильне більшості ножів.


Найпоширеніші помилки, які необхідно уникати:
  • Не кладіть великий чи вказівний палець на обух ножа!
  • Не тримайте ніж як меч!


Отже, одна рука у нас зайнята ножем, тепер розберемося з другою рукою, яка тримає наші продукти.
  • Кінчики пальців повинні бути завжди підігнуті всередину.
  • Другі фаланги вказівного та середнього пальців розташовуються майже перпендикулярно. Лезо ножа притиснуте до згинів пальців і при нарізанні по них ковзає.
  • Великий палець має бути відведений назад, інакше захопитеся і відсікаєте собі ніготь на раз-два. Він ніби охоплює овоч чи фрукт і підштовхує його до ножа.
  • Мізинець ні в якому разі не відстовбурчуємо!
Для деяких типів нарізки нам необхідно застосовувати ніж із коротким лезом для овочів та фруктів, який слід тримати так:


Бутерброди подають на закусочних тарілках, таці, Блюда або в вазах-плато, які спочатку покривають серветкою. Потім бутерброди розкладають в один шар. До загального страви для бутербродів подають лопаточку. До гарячих і великим за розміром бутербродів подають вилку і ніж. Прикрашають бутерброди продуктами які найбільше підходять по кольору, та тими продуктами які входять у склад бутерброда.





Приготуйте відкритий бутерброд, залежно від наявних продуктів.

  1. Виберіть відкритий бутерброд.
  2. Організуйте місце для роботи
  3. Виконайте первинну обробку підготовлених продуктів.
  4. Наріжте хліб та продукти
  5. Приготуйте відкритий бутерброд.
  6. Прикрасьте відкритий бутерброд
  7. Виконайте сервіровку столу.
  8. Проведіть подачу приготованого відкритого бутерброда.
  9. Приведіть в порядок своє робоче місце.

1. Хліб (булочку) нарізують скибочками товщиною 1–1,5 см. Хліб можна підсмажити.
2. Намащують тонким шаром вершкового масла (або пастою чи соусом).
3. Викладають тоненькі шматочки інших продуктів.
4. Прикрашають (частіше зеленню або яскравими овочами та фруктами).


• Бутерброди повинні мати привабливий зовнішній вигляд, пікантний смак і приємний аромат.
• Всі продукти мають бути свіжими.
• Продукти мають підходити друг до друга за смаком, бути різнокольоровими.
• Бутерброди мають бути приготовлені саме перед вживанням.
• Хліб має бути повністю покритий продуктами.
• Бутерброди розташовують на тарілках в один шар.
• Термін зберігання бутербродів у холодильнику не більше 3-х годин.

  1. Всі продукти для приготування бутербродів нарізають не раніше 20-30 хв. до подавання на стіл.
  2. Хліб нарізати рівномірної товщини (для відкритих бутербродів товщиною приблизно 1-1,5 см, для закритих - 0,5 см).
  3. Продукти кладуть так, щоб вони повністю покривали скибки хліба, але не звисали з них.
  4. Продукти для бутербродів повинні бути свіжими, тонко нарізаними, поєднуватися за смаком і кольором.
  5. Готові бутерброди повинні бути якісно приготовленими і оформленими.

Оціни себе за наступними критеріями:







Немає коментарів:

Дописати коментар