7 клас
Тема. Другі страви української кухні. Страви з круп. Технологія приготування других страв
Крупи є незамінним продуктом харчування. Із них можна готувати каші, запіканки, котлети, використовувати для приготування супів, фаршів, пудингів. Таким чином, крупи як основний або додатковий компонент страви завжди входять до раціону кожної сім'ї.КРУПА - харчовий продукт, що складається з цілісних або подрібнених зерен різних культур.
Крупа виробляється переважно з круп'яних (рис, кукурудза), інших зернових (ячмінь, овес, пшениця) і бобових (горох, сочевиця) культур.
До крупі також відносяться пластівці (вівсяні, кукурудзяні), спучені зерна (рисові, пшеничні) та інші.
Крупи багаті складними вуглеводами, за рахунок яких відбувається повноцінне харчування всього організму. З крупи варять головним чином кашіі супи.
Крупа – харчовий продукт, одержаний від переробки круп’яного зерна, в якому сконцентровані добре засвоювані речовини
Гречані крупи виробляють двох видів — цілі (ядро) й дрібні (проділ).
Перед варінням каші крупу:
➢ просіюють,
➢ перебирають
➢ промивають, при цьому видаляється мучель і сторонні домішки.
Крупи просіюють залежно від розміру ядер або частинок крізь сито з різними отворами.
Рис, перлову крупу і пшоно спочатку промивають теплою водою, а потім гарячою,
ячмінну — тільки теплою. Особливо ретельно промивають пшоно для видалення з нього жиру, який надає крупі гіркого смаку. Крупу миють 2—3 рази в такій кількості води, щоб сторонні домішки вільно спливали на поверхню. При промиванні в крупі залишається вода (10–30% води від маси сухої крупи), що слід урахувати при дозуванні рідини.
Манну, гречану і крупи із розколотих зерен, а також плющених круп промивати не рекомендується, оскільки це негативно впливає на консистенцію і смак каші
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEj3Hog_R5_CdIXouefXj9gvM72J2FfcyFEv10Ham7hPv4qIw_ax1xAjoRa5SU_LO7CoaT0oQ8XBkWxA3yGXmdHgAmQXo-dsVZKqkyuP0Pk-Kh5tgBr06DNJw5paS-zVKdl0G0pP0f91u34y0G4w5sVt3jOgl1y22E7xDc0odog6PgIvNqSiXRUQHAM7=s16000)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEhzy8iglhwfgRndl1h7SuEuqzlw2v5BHfn18y2e3V9Jlq64Fx5b6BVEdobp_IqogJ5Ki-UQ4Y8IAb-ZfimTpuPtsQ6ryG_1y7btBAAmnL0KeGGY6F09l218pO9icF4SyvRkcUrg1rap87BmfWOd4SL3yR-YFNEs7anG-kQ9Ax6fqFjLCa_-Mk5a7WB9=s16000)
Манну, гречану і крупи із розколотих зерен, а також плющених круп промивати не рекомендується, оскільки це негативно впливає на консистенцію і смак каші
Немає коментарів:
Дописати коментар