5 клас

Тема. Як вирішувати практичні завдання в побуті. Приготування і подача закритих і закусочних бутербродів.

Вам сьогодні, любі діти,
Хочу щиро побажати
Всі знання із апетитом
На уроці поглинати.
Готові? Так.
А настрій як? Клас!
Тож успіх всіх чекає нас!

Сендвіч готують з 2 половинок хліба (булочки): на хліб кладуть продукти і закривають другою скибочкою хліба (іноді скоринки обрізають), - бувають одношарові, двошарові, багатошарові, - використовують для походу, в дорогу, до школи


Гамбургер - складається з рубаної смаженої котлети, що подається всередині розрізаної булки. На додаток до м'яса гамбургер може мати велику кількість різноманітних приправ, наприклад: кетчуп і майонез, часточку кабачка, листя салату, маринований огірок, сирий або смажений цибуля, помідор.


Хот-дог — сандвіч з сосискою або ковбаскою. Зазвичай містить соус, найчастіше кетчуп та/або гірчицю. Також може містити овочі (свіжі, мариновані або смажені), зелень, сир або бекон.


Для приготування бутербродів рулетів добре використовувати свіжий чорний або білий хліб, який легко згинається і не ламається, якщо його згортати. Змащують бутерброди-рулети різними олійними сумішами та паштетами.

Піта – гарячий бутерброд- національна паляниця, усередині якої продукти


Можна запікати бутерброди, не обсмажуючи попередньо хліб. Так найчастіше вчиняють тоді, коли бутерброд готують із сиром. Сир викладають зазвичай зверху інших продуктів (шинки, яєць, томатів, цибулі та ін.) і запікають, доки він не розплавиться. До цього часу хлібна скибочка знизу встигає підрум’янитися.
Для приготування закритих бутербродів з батоном або булочок їх розрізують уздовж навпіл, поверхню розділу змащують маслом і вкладають скибочки підготовлених продуктів.
Можна готувати багатошарові бутерброди, для яких використовують пасти з різних продуктів, що дають змогу приготувати різні за смаком і зовнішнім виглядом закуски. Для приготування паст використовують залишки м’ясних або рибних продуктів, консервів, сиру, шинки, ковбаси, оселедця, яєць і зелену цибулю. Зазначені продукти пропускають через м’ясорубку з паштетною решіткою, додають вершкове масло, гірчицю, сіль, перець (за смаком), масу ретельно розтирають і збивають. Замість гірчиці можна використовувати майонез або тертий хрін.
Сандвічі можуть бути дво- і тришаровими, з одним продуктом або кількома. В останньому випадку продукти добирають так, щоб вони поєднувалися між собою за смаком




Бутерброди мають бути приготовані безпосередньо перед вживанням. Продукти, що входять до складу бутерброду, мають бути свіжими. Скибочки хліба не повинні бути занадто товстими або тонкими. Хліб має бути повністю покритий продуктами. Бутерброди повинні мати смак, колір та запах, властиві використовуваним продуктам. Термін зберігання бутербродів у холодильнику при температурі 4-8 С – 3 години.

Бутерброди закусочні - готують на маленьких шматочках підсушеного або підсмаженого на маслі хліба або використовують випічку з листового і прісного тіста. Замість хліба використовують воловани і тарталетки.

Закусочні (канапе) - це маленькі за розмірами бутерброди різної форми: круглі (діаметром 5-6 см), трикутні, квадратні, прямокутні (розміром не більше сірникової коробки). Готують на підсушеному чи підсмаженому на маслі хлібі.



Канапе – це мініатюрний закусочний бутерброд (може бути гарячим і холодним, відкритим – простим і складним).


Тартинки – це прісні корзинки наповнені гарячою або холодною начинкою. Корзиночки можна наповнювати м'ясним, рибним чи овочевим салатом, прикрашати шматочками м'яса, риби чи яйцем, а також зеленню петрушки чи зеленим салатом.


Тарталетка (фр. Tartelette) - невеликий (до 10 см) кошик з прісного тесту, що використовується для красивого оформлення різних закусок. Тарталетки або готуються окремо, а потім наповнюються закускою, або запікаються разом із вмістом.
Тарталетки можуть використовуватися для найрізноманітніших за смаком страв - солодких, солоних, гострих і т.ін.

Воловани - це класична закуска італійської кухні, виготовлена з золотистої і хрусткої оболонки з листкового тіста, яка наповнена солодким і смачним кремовим соусом з куркою і грибами.
Воловани можна наповнити зернистою або кетовою ікрою і оформити дрібно нарізаною зеленою цибулею або вершковим маслом. Закусочні бутерброди і воловани подають на банкетах і найчастіше на банкетах фуршет.
  



1.Приступаючи до роботи, одягни фартух, волосся прибери під косинку або шапочку.
2. Рукава одягу не повинні стикатися з продуктами і посудом, тому їх потрібно закатати.
3. Ретельно мити руки дезинфекційним засобом перед початком роботи, а також при переході від однієї операції до іншої, після кожної перерви в
роботі, після роботи із забрудненими предметами.
4. Якщо на пальцях є подряпини, то ці місця потрібно перев'язати бинтом або надіти напальчник.
5.Не залишати робоче місце без нагляду під час приготування страв


  • Для обробки продуктів та приготування страв слід користуватися ножами з нержавіючої сталі.
  • Лезо ножа має бути гострим, не пощербленим, а ручка без тріщин.
  • Працюючи ножем, слід стежити за поставою й бути уважним.
  • При нарізанні продуктів ніж тримати за ручку правою рукою, лівою тримати продукт, пальці мають бути підігнуті так, щоб лезо ножа було якомога далі.
  • Нарізувати хліб, гастрономічні вироби, овочі слід на спеціальних обробних дошках.
  • Після закінчення роботи ніж помити і витерти, тримаючи його за ручку.
  • Передавати ніж ручкою вперед.
  • Ножі зберігати в чохлах, підставках, у спеціально відведеному місці.
По-перше, під час нарізання продуктів на дошці потрібно правильно тримати руки. Ніж не дуже високо піднімати над дошкою, пальці лівої руки тримати лівіше від ножа, на певній відстані від нього.
По-друге, ніж передавати один одному ручкою вперед.
По-третє, щоб не пошкодити руки, не слід терти на тертці дуже дрібні шматочки овочів чи інших продуктів. Потрібно тримати овочі міцно і терти обережно, щоб не вислизнули з руки
















Немає коментарів:

Дописати коментар