Трудове навчання (дівчата) 7 клас
Є місто у школі — не схоже на клас,
Де виробів різних незмінний багаж,
Там мрія живе про улюблене діло,
Це МІСТО ЗАКОХАНИХ В ПРАЦЮ й
умілих.
Постійно вирують там творчі ідеї,
А витворам рук тих позаздрять в
музеях.
Це місто стежину в життя прокладає,
Навчає усіх, хто бажанням палає.
Ну що ж, якщо досі ти в чомусь не
певний...
Тут класно! Заходь до шкільної
майстерні!
МОТИВАЦІЯ
НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
—
В’язання, плетіння є невід’ємною частиною історико-культурної спадщини України
поряд з ткацтвом, прядінням, вишивкою та іншими видами декоративно-ужиткового
мистецтва. В’язати вручну можна спицями й гачком.
Цього року крок за кроком ми будемо йти до майстерності плетіння гачком.
ВИВЧЕННЯ
НОВОГО МАТЕРІАЛУ
В’язання
—
це спосіб виготовлення полотна або окремого виробу шляхом згинання ниток у
петлі, що переплітаються між собою.
В’язання гачком (тамбуром) – один із найпоширеніших видів
рукоділля, що існує понад три тисячі років. В’язані речі були знайдені у
стародавніх похованнях Єгипту, Греції, Риму.
В’язання – популярний в Україні вид домашніх жіночих занять.
Воно існувало з давніх часів, але до нашого часу зразки цього виду народного
мистецтва не дійшли.
Інструменти
й матеріали для
виготовлення плетених виробів: гачки, нитки.
Гачок та його будова
Гачок – це в’язальний інструмент, який складається з ручки, стержня і
голівки з борідкою.
Гачок – це як чарівна паличка в «Гаррі Поттері»: у кожного має бути свій або принаймні добре знайомий, тоді своєю роботою ти
зможеш пишатися.
Виготовляють гачки з різних матеріалів – металу,пластмаси,
деревини тощо. Розрізняють гачки короткі (12...15 см) і довгі (35...45 см).
Залежно від товщини гачки мають номер.
Номер гачка – це діаметр його голівки в міліметрах
(наприклад, гачок № 3 має діаметр голівки 3 мм)
Для в’язання виробів гачком використовують різні нитки:
бавовняні, лляні, вовняні, шовкові, синтетичні
Вибір гачків і пряжі (ниток)
Товщину гачка добирають відповідно до товщини нитки, з якої
в’яжуть виріб.
Нитка має бути в півтора рази товща від товщини гачка в місці заглиблення
біля його борідки.
Правила
добору інструментів і матеріалів для плетіння: спочатку добирають нитки
залежно від призначення виробу й виду узору, а потім добирають гачок відповідно
до товщини нитки. Нитка повинна бути в півтора рази товща від товщини гачка в
місці заглиблення біля борідки гачка.
В’язання гачком потребує великої зосередженості уваги, точних і вмілих рухів, обережного користування гострим гачком. Щоб організм людини менше втомлювався під час в’язання, а робота виконувалася чітко, охайно, легко, потрібно правильно організувати своє робоче місце, додержуватися таких правил безпечної праці та санітарно-гігієнічних вимог:
1. Під час в’язання сидіти прямо, не напружуючись і не сутулячись. Приступаючи до роботи, обирати стілець або крісло зі зручною спинкою. У тебе буде виникати бажання згорбитись, щоб краще бачити в’язання. Цього не можна робити ні в якому разі. Спина повинна бути прямою і трохи відхиленою назад, спиратися на спинку стільця і бути розслабленою.
2. В’язання тримати на відстані 30-35 см від очей.
3. Забезпечити достатнє освітлення робочого місця; світло має падати зліва або спереду.
4. Гачком працювати обережно, не розмахувати ним у повітрі і не підносити близько до обличчя.
5. Лікті під час роботи тримати опущеними.
6. Клубок ниток розмістити внизу ліворуч у кошику чи коробці так, щоб нитка легко розмотувалася з клубка і не заплутувалась. У кошику слід зберігати нитки, необхідні для створення тільки тієї речі, яка виготовляється.
7. Не потрібно довго сидіти за в’язанням, навіть якщо є час і дуже хочеться закінчити річ. Слід щогодини робити перерву на кілька хвилин, добре потягнутися, щоб стали на місце хребці в спині. Так забезпечується стрункість спини і доступ кисню в мозок, а значить — бадьорість.
8. Після завершення роботи гачок заховати у робочу скриньку.
Обов’язково пам’ятай: швидкість — не поспіх, а навичка. Коли будеш навчатися в’язати, вчися виконувати плавні і рівномірні рухи. «Рваний» ритм роботи є дуже помітним на виробі.
Немає коментарів:
Дописати коментар